VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

STIRI DESPRE DEPORTARE: SHERIFUL DIN LAKE COUNTY, ILLINOIS INCEPE SA ACTIONEZE IMBOTRIVA IMIGRANTILOR ILEGALI DIN TOT COUNTY-UL: Cei care au un statut de imigratie dubios, care se bazeaza pe ideea “de la luna la luna” ar face bine sa evite Lake County, Illinois. In urma cu paisprezece luni, seriful din Lake County, Mark Curran, a aplicat pentru certificare in programul 287(g), care (dupa cum am discutat si in articolele trecute) da puteri de deportare politiei locale, sub supravegherea departamentului de Imigratie si Supravegherea Granitei (ICE). Curran este primul serif din Illinois care face acest lucru, si asta face posibila punerea in aplicare a legilor referitoare la imigratie in intregul county, oriunde Departamentul Serifului are jurisdictie. Asta include tribunalul si inchisoarea de la county.

In zona metropolitana Chicago, pana acum doar Waukegan si Carpentersville ( in suburbiile de nord) au aplicat la programul federal, amandoua dupa lupte foarte mediatizate. In toata tara,  50 de municipalitati au primit aprobare sa verifice statutul de imigratie prin programul 287(g), cu inca alte aplicatii care sunt inca in procesare. Pentru Lake County, procesul ar mai lua inca doi ani, si nu este nici o garantie ca urmatorul presedinte o sa pastreze acest program.

Daca Lake County o sa primeasca certificarea 287(g) – o sa le fie permis sa verifice statutul tuturor persoanelor detinute. Seriful Curran a facut recent publice rezultatele unui audit care a aratat ca o cincime din populatia din inchisoarea lui era fara statut legal. El preseaza sa primeasca puterea sa ii deporteze. Curran a spus ca isi face datoria de a opri “teroarea pe care acesti imigranti ilegali o raspandeau”. El a mai spus ca programul 287(g) ar putea sa salveze milioane de dolari pentru Lake County. O data ce ICE are mandat de retinere pentru o persoana, plateste intre $65 si $75 pe zi pentru costurile din inchisoare. Auditul de pe 6 August din inchisoare a aratat ca 122 din cei 637 detinuti erau fara statut legal: 25 din aceia fusesera acuzati pentru conducera sub influenta bauturilor alcoolice si erau suspecti in jumate din cele 14 crime comise in Lake Cunty anul trecut.  Mai bine de 100 din acei detinuti au fost atunci retinuti de ICE, si acum Lake County poate sa aplice la guvernul federal pentru rambursare pentru perioada in care ii detinuse in inchisoare – pana la 4 milioane de dolari trebuie rambursati la Lake County.

Cand detinutii sunt identificati ca fara statut legal, cazurile lor nu dispar. Ci dimpotriva, detinutii tot trebuie sa treaca prin sistemul legal, sa isi rezolve cazurile si sa isi ispaseasca sentinta. Dupa ce cazurile sa-u incheiat si detinutii isi ispasesc sentinta ( sau daca au fost gasiti nevinovati sau au fost pusi in probation), detinutii merg in fata unui judecator de imigrare si incepe cazul de deportare. Deseori, la acest punct singura solutie ar fi ca prima condamnare sa fie vacata ca sa se poata evita deportarea.

Poate va intrebati de ce unii lideri de guvern local, cum ar fi seriful din Lake County Mark Curran, sunt asa de importiva imigrantrilor, care , ilegali sau nu, ofera munca platita minim care face economia sa mearga? Iau intr-adevar acei imigranti locul de munca al americanilor sau este doar vorba de rasism si xenofobie ( frica de cei ce sunt diferiti, cum ar si strainii)? Sau este doar politica?

“POVESTEA DIN SPATE”: Sustinerea pe care seriful din Lake County, Mark Curran, a aratat-o pentru avocatul republican al statului, imediat dupa ce s-a inchis singur in inchisoare pentru o saptamana,  a dus la glumele democratilor locali cum ca seriful “s-a nascut din nou” intr-un republican cat a fost inchis. Multi din cei democrati se intrbau daca nu cumva ar putea sa fie mai multe lucuri in spatele acestui joc mediatic, dupa ce seriful a cerut o conferinta de presa in care a criticat pe primarul din Chicago, Richard Daley, si pe alti lideri din partidul democratic in timp ce isi sublinia cooperarea lui in programul federal 287(g), care are drept tinta deportarea imigrantilor nedocumentati comndamnati de acte violente.”Orasul Chicago si statul Illinois au aratat putina sustinere in cooperarea cu ICE. Sa arunce pe cei incorecti din Springfield si Washington dar sa trateze imigrantii ilegali cu dragoste si respect”, spunea Curran.

“Se pare ca are un plan mai mare” spunea Mary Ellen Vanderventer, Recoder-ul of Deeds din County, unul din democratii care il alegeau pe Curran sa candideze acum doi ani impotriva unui serif republican care era atunci implicat in mismanagement finaciar.Curran, un avocat de criminal defense pe atunci a castigat usor alegerile cu acea sustinere democratica.

Desi se pare ca Curran s-ar decide sa candideze la realegeri, este prea putin probabil sa castige suport de la liderii partidului democratic, care sunt inca ofensati de faptul ca seriful nu s-a obosit sa le spuna ca planifica sa il sustina pe Avocatul Republican al Statului, michael Waller, in alegerile din 4 noiembrie de anul acesta.Multi oficiali din partidul democrat se asteapta ca Curran sa schimbe partidele, dar unii cred ca vrea sa poata candida pentru office-ul Avocatului General al Illinois daca democrata Lisa Madigan se hotaraste sa candideze pentru alt post. Curran nu a comentat public ce planuri de viitor are.

Oamenii sunt condusi de demagogi. Si imigrantii platesc.

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns