VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

DEPORTARI: Mi mult despre subiectul “Ce face ICE sa prinda imigrantii ilegali din judecatorii si din inchisori: FAPTELE!” Cititorii ne-au sunat cu intrebari despre articolul de saptamana trecuta in care descriam cum unii arestati in cazurile de la Judecatoriile din Cook County au fost arestati de ICE ca fiid imigranti ilegali. Acelea erau cazuri de trafic si de incidente minore, desi se stie ca ICE este deja implicat in cazurile criminale, dar majoritatea cazurilor criminale BLOCKEDesc cu cazuri de incidente minore. Au aparut stiri despre 60 de astfel de cazuri pentru ca Consdiliul Local Chicago a tinut audieri despre cum se poate intampla  asta, din moment ce Chicago si Cook County au chiar legi ce interzic angajatii de la oras si de la Cook County sa coopereze cu cei de la Serviciul de Imigrari.

Pentru cei ce isi fac griji din cauza acestei vesti: poate ca s-a auzit ceasul desteptator despre cum sunt cautati imigrantii ilegali. Pana acum, am aflat de 60 de cazuri din mii de astfel de cazuri in Cook County. Si cazurile sunt se pare toate sau in majoritate ale hispanicilor (pana acum). De asemenea, Consiliul Local Cook County are audieri pe aceasta problema, ceea ce insemna ca vor sa opreasca pe cei care raporteaza  la ICE.Poate ca cineva caruia nu-i plac imigrantii informeaza ICEde cazuri in care sunt implicati imigranti ilegali, si acel cineva poate sa fie oricine: un judecator, un functionar public, avocatul statului sau ofiterul de politie. Putem sa ne mai asteptam la asa ceva. Puteam sa ne asteptam si ca Ordinanta data de Chicago sa fie anulata de vreo lege federala care sa oblige TOATA politia locala si autoritatile locale sa coopereze cu Servicul de Imigrari.

Dar, pentru moment, in orice caz de trafic sau criminal, statutul imigrational al acuzatului ar trebui sa fie irelevant in acel caz. Acuzatul poate si ar trebui sa refuze sa raspunda la orice intrebare referitoate la statulul imigrational, fie ca este intrebat direct de judecator sau de avocatii statului. Acuzatul ar trebui sa-si exercite dretul Celui de-al Cincilea Amendament importriva incriminarii proprii prin a refiza sa raspunda la orice astfel de intrebare pe motivarea ca aceasta tinde sa il acuze. Spun asta ca sa reasigur cititorii de drepturile pe care le au conform constitutiei Statelor Unite.

VESTI NOI: Pentru ca programul de plecare voluntara a fost un fiasco total, ICE vrea sa mareasca cautarile: Oficialii federali de imigratie au promis ca or sa isi intensifice eforturile de a-i cauta si aresta pe imigrantii ilegali dupa ce au taiat programul de “Plecare Voluntara” care s-a terminat dezartruos in August. Intr-un alt articol, an discutat despre acest program facut pentru cei ce au deja ordin final de deportare si care sunt acum listati ca si fugitivi. Ei s-ar putea preda, si ICE i-ar pune in “libertate supravegheata” cu o bratara de monitorizare atasata la picior pentru 90 de zile, timp in care sa isi aranjeze lucrurile in pregatirea deportarii. Porgramul trebuia sa fie numai pentru luna August, si a atras numai 8 voluntari din cei 457000 care se calificau.

Atunci ICE a promis sa aresteze mai multi imigranti ilegali ca anul trecut – si inca si mai multi anul care vine deoarece vin mai multe fonduri anti-teroriste si mult mai multi agenti sunt desemnati la cautarea imigrantilor. Echipele de cautare a fugitivilor au facut mai mult de 30000 de arestari in timpul anului fiscal ce a trecut, aproape dublu de anul dinainte.

CE POZITIE ARE PRESEDINTELE ALES ASUPRA IMIGRARII:
OBAMA: A pentru legea din 2006 care oferea statut legal imigrantilor ilegali, dar cu anumite conditii, incluzand proficienta in limba engleza si plata taxelor si amenzilor pe mai multi ani din urma. A votat si pentru contruirea gardului de la granita.Desi este un speaker carismatic, abilitatea lui de a juca politic pentru a obtine ceea ce vrea, si independenta lui fata de dreptul anti-imigrant este o intrebare deschisa. Se stie suportulu lui pentru reforma in imigratie, dar poate sa o duca la capat daca opozitia devine impenetrabila?

DE CE AVEM NEVOIE: Educare. Tara aceasta se pare ca are cate un program de legalizare la fiecare 20 de ani. Am trecut de acest moment si este vina dreptului religios xenofobic. Desi poate sunt numai 205 din votantii americani, au insa 80% din prezentatorii de stiri si sunt foarte bine organizati si cu opinii pe aceste probleme. Altfel, cred ca majoritatea americanilor sunt pasivi in aceasta privinta.Acu, 14 muzee si partenerii lor, incluzand Muzeul Fields si inca doua in Chicago creeaza o discutie interactiva despre imigrare, legand programde despre istoria imigratiei cu o discutie de educare publica asupra problemelor actuale ale imigrarii. Acesta este un pas catre ceea ce vrem : educare, cunostinte asupra subiectului si duscutii publice asupra imigrarii care pana acum au fost controlate de oponentii ai reformei in imigratie. Era si timpul, pentru ca eu cred ca pe vremea asta anul care vine o sa vedem o noua lege in Congres.

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns