User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 
Acest document se adreseaza persoanelor vorbitoare de limba romana care intentioneaza sa se mute sau s-au mutat recent in Chicago. Acest articol nu poate fi citat fara mentionarea sursei si a linkului http://www.romanilachicago.org.

Copyright: www.RomaniLaChicago.org
Data ultimei corectari: Noiembrie 2009
Autor: Mihai Lehene

 

CUPRINS

I. Introducere
II. Inainte de sosire
III. Sosirea
IV. Primele zile
V. Primele 6 luni
VI. Linkuri utile
VII. Incheiere

Cititi de asemenea: Intrebari si Raspunsuri, Ghidul Turistului la Chicago

Pentru sugestii si intrebari, faceti click aici

I. INTRODUCERE

In urma cu 5-10 ani, noul venit la Chicago era norocos daca avea o cunostinta care sa il ajute. Nu de putine ori, persoane bine intentionate, dar neavizate, au furnizat informatii gresite noilor veniti. Fara a pretinde a sti mai mult decat altii, noi vom incerca sa va oferim detalii cat mai corected despre viata romanilor in Chicago.
FA CLIC AICI daca esti nou la Chicago sau te gandesti sa te muti aici. Daca ai intrebari, cel mai bun loc pentru a primi un raspuns este Grupul Yahoo! romani_la_chicago.


FA CLIC AICI daca esti un student din Chicago. Implica-te in proiectul studenti la chicago, da-ne o mana de ajutor. Pentru detalii, va rog sa il contactati pe Liviu Grigore, la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


II. INAINTE DE SOSIRE

1. Telefoane
Daca aveti unde sta in Chicago in primele zile, asigurati-va ca stiti sa sunati la numerele de telefon respective. Din aeroport, formati numarul incepand cu 1 (exemplu 1.773.123.4567), primele 3 cifre dupa 1 se numesc "area code"

2. Bancnote
Aveti bani marunti la voi, daca ajungeti ziua puteti schimba 20$, dar noaptea s-ar putea ca magazinele din aeroport sa fie inchise. Este posibil la magazinele mici sa nu accepte bancnote de 100$. Monedele se numesc: 1c (cent), 10c (dime), 25c (quarter) - quarter-ii (sferturi) se folosesc foarte mult la aparatele de parcare. 

3. Adrese
Daca trebuie sa mergeti la hotel, cautati adresa pe Google Maps si verificati cum puteti ajunge cu trenul/taxiul. Toate taxiurile din Chicago ar trebui sa accepte credit card/debit card VISA si Mastercard.

4. Zone de locuit
Uitati-va pe Internet pe Google si Google Maps si vedeti ce magazine sunt in zona unde veti sta. Chicago nu este un oras periculos, mult mai putin periculos decat multe orase din Romania, dar este bine sa stiti dinainte la ce sa va asteptati. Vizitati Virtual Tourist pentru detalii despre zona unde veti locui - va sugerez partea de nord, in sud nu sunt prea multi albi.

5. Bani si cash
Nu va sugerez sa aduceti mari sume de bani cash. Este preferabil sa va aduceti Travel Checks sau sa faceti un transfer dupa ce ajungeti aici si va deschideti un cont in banca (vezi info mai jos, cum sa-ti deschizi cont in banca, chiar daca nu ai SSN). Puteti manca decent cu $10/zi.

6. Haine
Iernile in Chicago sunt mai reci si verile mai calde decat in Romania. Totusi, indiferent daca veniti in vacanta sau sa lucrati, nu va aduceti multe haine. Chicago este un oras ieftin si de multe ori nu veti rezista tentatiei sa va umpleti bagajele cu tot ce gasiti prin magazine. Am cunoscut multi parinti care au venit aici pentru cateva luni si au plecat cocosati de sacosele prea-pline, pentru ca au vrut sa duca tot ce au vazut pe-aici.

7. Pachete, mancare si alcool
7. Nu aduceti mancare si alcool. Riscati sa fiti intorsi in Romania de la vama. Puteti aduce sticle sigilate, in cantitate limitata, verificati legislatia in vigoare: US Customs Service - Customs Regulations for Nonresidents (1 sticla/persoana + 10 pachete de tigari la ora scrierii acestui articol)

8. Fara lichide in bagajul de mana
Nu aduceti absolut nimic lichid sau semi-solid in bagajul de mana (parfumuri, creme , sucuri, apa etc.). Orice container mai mare decat un ruj de exemplu va fi confiscat pe aeroportul de unde va urcati sa zburati in SUA.

9. Cum cititi o adresa din Chicago
O adresa va fi ceva de genul:
123 Main St., 100
Chicago, IL 60606
unde "123" este numarul casei sau blocului, "Main St." e strada (poate avea Blv. = boulevard, Ave. = avenue, Rd. = road, Ct. = court), "100" este nr. apartamentului, "Chicago" e localitatea, "IL" e statul Illinois, "60606" e codul postal.
Primul rind mai poate fi scris si sub forma: 123-100 Main St.
Un nr. de telefon va fi de forma: (312) 123-1234, unde "312" e unul dintre prefixele Chicago-ului (impreuna cu 773 si 847. Celelalte cifre sint numarul de telefon propriu-zis.

10. Sugestii
Daca mai aveti intrebari din aceasta categorie, puteti sa ma contactati direct, folosind formular de sugestii. Daca intrebarile dumneavoastra sunt specifice cazului dumneavoastra individual, va rog sa nu imi scrieti, nu am sa va raspund din limita de timp.III. SOSIREA


1. Terminalul din aeroport
Sosirea pe aeroportul din Chicago se face de obicei la terminalul 5 (international), mai rar la terminalul 1. Daca ati facut escala la New York sau in alt oras din Statele Unite inainte de a ateriza la Chicago, si ati trecut deja prin vama, nu mai trebuie sa va faceti probleme.

2. Completarea formularelor
Pentru a trece prin vama trebuie sa completati doua (2) formulare care le veti primi pe avion. Formularele sunt in limba engleza, cel alb este pentru Imigrari, cel albastru/gri este pentru vama.

3. Formularul alb (I-94)
Formularul alb (I-94) este foarte important, jumatate din el va fi rupt si capsat langa foaia cu viza din pasaport la intrarea in Statele Unite - pe el scrie data pana la care sunteti obligat sa iesiti din tara (exemplu: chiar daca aveti o viza de 10 ani, durata sederii expira odata cu expirarea I-94, sau dreptului de sedere). Vezi instructiuni de completare pentru I-94 aici.

4. Formularul albastru/gri (6059B)
Pe formularul albastru/gri (6059B) trebuie sa scrieti daca aveti bunuri de declarat la vama. 99% din cei care vin in Statele Unite NU vor avea nimic de declarat, pentru ca nu fac comert, ci sunt pur si simplu turisti, oameni de afaceri, studenti etc. Daca sunteti in situatia unui comerciant care aduce mostre, etc., va rog sa consultati legislatia in vigoare. Vezi instructiuni de completare pentru 6059B aici.

5. Coada la ofiterul vamal
In aeroport, cozile sunt separate intre cetateni si rezidenti americani, pe de o parte, si non-rezidenti, pe de alta parte. Fiti atenti la ce coada stati. In timp ce stati la coada, un ofiter consular cu un caine poate veni sa va verifice bagajele.

6. La ghiseu
Cand ajungeti la ghiseu, ofiterul de servici va face o poza si va ia amprentele, folosind un aparat de scanat cu unde rosii. Fiti atenti cand vorbeste ofiterul consular si nu va speriati. Acesta are sa va intrebe MOTIVUL si DURATA vizitei, precum si ADRESA unde veti locui in SUA, fiti pregatit sa raspundeti sau aveti ceva scris in cazul in care chiar nu intelegeti nimic. De multe ori conversatia se va desfasura prin semne.

7. Traducator
In cazul in care nu intelegeti absolut nimic este posibil sa va lase sa treceti sau vi se va aduce un traducator. Daca sunt probleme, fiti pregatit cu un numar de telefon la care sa sunati, la cineva care va poate confirma identitatea, cazarea, scopul vizitei, sau pur si simplu la un avocat de imigrari (gasiti pe website din timp).

8. Sugestii
Daca mai aveti intrebari generale din aceasta categorie, puteti sa ma contactati direct, folosind formular de sugestii. Daca intrebarile dumneavoastra sunt specifice cazului dumneavoastra individual, va rog sa nu imi scrieti, nu am sa va raspund din limita de timp.

IV. PRIMELE ZILE

1. Sunati acasa
Ati ajuns in Chicago, bine ati venit. Primul lucru pe care doriti sa il faceti este probabil sa sunati acasa sa va anuntati familia si prietenii ca ati sosit cu bine. Puteti folosi atat telefoanele publice sau cartelele telefonice (formati 0114 + numarul dorit, exemplu: 0114.0722.123.123) (vezi mai multe informatii referitoare la cum suni in Romania la sectiunea Intrebari si Raspunsuri)

2. Cumparaturi
Faceti-va cumparaturile pentru inceput la supermarketuri: Jewel OscoDominick's, intrati pe website si mergeti la "Store Locator", apoi introduceti codul postal (zip code) pentru a gasi magazinul cel mai apropiat de locul unde locuiti.

3. Internet
Daca nu v-ati instalat internet, puteti merge la cel mai apropiat Chicago Public Library, unde va puteti verifica mailul si intra gratuit pe internet

4. Chirie
Daca stati la hotel sau chiar la un prieten, puteti incepe sa va cautati chirie, va recomand Craig's List, veti gasi in orice moment sute de listinguri. Din pacate, de multe ori veti avea probleme daca nu aveti social, istoric al creditului sau daca doriti sa va luati apartament pe mai putin de 6 luni (majoritatea chiriilor sunt pe un an) ("lease"=chirie). Dintre firmele romanesti care inchiriaza in conditii mai relaxate, va recomand Stan Properties. Chiriile variaza intre $450 (garsoniera), $800-$1000 (3 camere) si merg pana la ce pret doriti in sus. Aici se folosesc urmatorii termeni: studio=garsoniera, 1 bedroom=2 camere, 2 bedroom=3 camere, basement=subsol. Apartamentele vin cu mobila de bucatarie, frigider si aragaz minim. Cele mai noi includ: spalator/uscator de rufe, masina de spalat vase, microunde, jacuzzi etc.

5. Intretinerea
Apa nu se plateste in Chicago. Curentul poate veni intre $20 si $100, depinde de luna si dimensiunea casei, gazul poate costa $40 - $200 in mod normal (mai mult in conditii exceptionale). Telefon: $20-$30, cablu TV: $30-$60, internet: $30-$60. Aceste preturi sunt pentru un apartament mediu.

6. Parcarea
Niciodata nu parcati langa hidrant sau daca trotuarul de langa parcare este vopsit in galben (interzis). Atentie la semnele de pe strada, de multe ori nu aveti voie sa parcati intre anumite ore sau in anumite zile. La automat se introduc $0.25 (quarters), cateodata credit/debit card

7. Harti, strazi si directii
Orasul este strabatut de strazi perpendiculare, de la Nord la Sud si de la Est la Vest. Sunt doar cateva strazi diagonale, Elston, Milwaukee, Archer, etc. si autostrazile (I-90, I-94, I-55, Lake Shore Drive - LSD). Strazile sunt gandite ca un sistem cartezian, cu doua axe (axa verticala, 0E-W, numita State Street si axa orizontala, 0 N-S, numita Madison Avenue). In rest, din 400 in 400 de numere aveti strazile principale, de exemplu, 2400W este Western, 4000N este Irving Park, 4400N este Montrose)

restul ... disponibil in curand, mai trimiteti-mi intrebari :)

V. PRIMELE 6 LUNI

1. Cont in banca
Va recomand pentru inceput un Checking Account la Chase sau TCF (au sedii si bancomate peste tot), mai nou am inteles ca la Bank of America se poate deschide cont fara social, dar s-ar putea ca si alte banci sa ofere acelasi serviciu, doar intrebati. E bine poate sa mergeti cu un prieten care are cont (si va recomanada practic). Eventual puteti cere si credit card "secured" (faceti un depozit de care nu va puteti atinge care garanteaza credit cardul, oricind se poate renunta la credit card daca va trebuie banii din depozit). Toate bancile sint bune, si oricum statul garanteaza orice imprumut pana la $100.000. Trebuie doar sa stiti ca este posibil sa va blocheze banii 1-2 saptamani daca depuneti peste $10.000, asa ca poate e bine sa nu-i depuneti pe toti din prima (sau intrebati cind aveti acces la bani).

2. Debit card sau credit card?
Orice plata la magazin sau online se poate face cu card debit sau credit, cum doriti. Trebuie neaparat sa va deschideti un debit, iar credit card este recomandat pentru construirea creditului. Nu veti primi cecuri decat cu contul de debit, pe care le veti folosi pentru a va folosi chiria, intretinerea si alte servicii unde nu puteti plati cu card. Va recomand la inceput sa va faceti cat mai repede un "secured credit card" (citeste mai jos despre credit).

3. Primul job
O sa auziti destul de des expresia "survival jobs". Acestea sint joburile temporare in care cistigi abia cit sa traiesti si pe care le schimbi cu prima ocazie. Pentru astfel de joburi nu cautati la agentii sau pe Internet. Va duceti direct la magazine, baruri, etc. si intrebati daca nu au ceva de lucru. Se poate intimpla foarte des sa aiba anunt in usa ("help wanted" / etc.). Puteti intra pe website si merge la biserici (si acolo sunt anunturi). Puteti merge la "store": "store"-ul este un magazin romanesc de materiale de constructii, pe Irving Park pe langa Kedzie, numit A-American Flooring, prin fata caruia se perinda multa lume dimineata care are nevoie de oameni cu ziua. Puteti aplica online folosing www.monster.com, sau aplicand pur si simplu la o banca daca stiti limba engleza la un nivel acceptabil. Nu va asteptati la bani multi insa sint care platesc cash (si nu-i mai declarati nicaieri la impozit). Foarte multi au inceput asa pina au gasit ceva in domeniu.

4. Carnetul de sofer
Nu trebuie sa ai social (SSN) ca sa obtii carnetul de conducere. Puteti obtine un carnet de conducere/ID temporar, daca aveti o viza de cel putin 12 luni si aveti pe DS (I-94) 6 luni ramase. Mai multe informatii despre carnetul de conducere temporar gasiti pe site-ul DMV . Cartea cu intrebarile pentru test este subtire si invatabila usor, din pacate nu au inca o varianta in limba romana (poate ne ocupam sa facem asa ceva in viitor). Totusi, cititi acest articol - contine intrebari date in trecut la examen, daca invatati intrebarile acestea aveti sanse foarte mari sa luati examenul.

5. Creditul (Credit Score, Credit History)
Primul lucru dupa ce v-ati instalat putin mai confortabil in noul oras, va trebui sa incepeti sa va ganditi la credit. Creditul se construieste in timp si exista multe prostii care se vorbesc in comunitate despre credit, desi putina lume bine cu ce se mananca. Va recomand sa cititi articolul despre credit.

6. Cursuri de engleza gratuite
Sunt cateva locuri in care puteti merge GRATUIT la cursuri, eu nu am fost la nici unul, dar stiu ca o scoala evreiasca de langa Devon ofera asa ceva, sau la Truman College, un loc recomandata de alti romani care au fost pe acolo. Daca mai stiti si alte locuri, va rog sa imi scrieti pentru a le include in acest ghid.

7. "Garage sale" / "Moving sale"
Ce sint "garage sale" / "moving sale"? Sint vinzari second-hand. O sa vedeti anunturi despre "garage sale" sau "moving sale". Daca aveti nevoie de diverse lucruri in casa puteti cumpara mult mai ieftin unele folosite. Multe persoane se muta si pur si simplu nu mai au nevoie de vechile lucruri asa ca le vind. Doar ca foarte multa lume prefera lucruri noi asa ca pretul de vinzare poate fi foarte mic (ex. TV cu $10, sofa cu $50, etc.). Cel putin la inceput poate fi o varianta de luat in calcul. Puteti gasi lucruri utilizabile sau cu mici defecte chiar pe marginea drumului (mai precis pe alei laturalnice, atat de gresit numite de romani "porch", lasate afare langa gard, pentru a fi ridacate daca mai sunt in conditie acceptabila).

8. Mobila ieftina
Incercati "Salvation Army" (sunt multe magazine prin diverse cartiere, cautati pe google maps) sau Craig's List .

9. Ce trebuie sa faci cand te muti la o noua adresa
Cel mai important lucru este sa te duci la posta si sa ii anunti ca te-ai mutat. In acest fel, orice fel de scrisoare care soseste la vechea adresa, va fi trimisa mai departe la noua adresa. Acest serviciu se numeste "address forwarding" si este oferit gratuit de USPS pentru 1 an de zile. Cu aceasta ocazie, prin USPS primiti si multe reduceri la diverse servicii, gen "moving company", la cablu, telefon, etc. Pentru mai multe informatii vizitati site-ul USPS, mover's guideVI. Linkuri


Website-uri dedicate comunitatiiPortalul Romanilor din Chicago (Chicago Romanian Community Online)
Portalul Romanilor din Chicago este singurul website dedicat exclusiv romano-americanilor din Chicago Greater Area. Website-ul ofera stiri din comunitate, informatii utile, ghidul noului venit la Chicago, anunturi de mica publicitate si reclame, gratuit, tuturor utilizatorilor sai.


Romanian-Portal
Romanian Portal este unul dintre cele mai vechi si complete website-uri dedicate comunitatii din SUA si Canada. Fiind creat in Chicago si datorita faptului ca in Chicago exista o comunitate romaneasca puternica, forumul destinat orasului Chicago in cadrul portalului este unul dintre cele mai active si utile resurse online.

Informatii in romaneste despre consulatul Romaniei din Chicago. Pentru informatii in limba engleza, vizitati website-ul consulatului.Grupuri de discutii/ForumuriGrupul Yahoo! romani_la_chicago (romani_la_chicago) este cel mai popular forum de discutii online pentru romanii din Chicago. Aici vei primi raspuns daca ai intrebari referitoare la oras, comunitate, aspecte legale samd.


Grupul Yahoo! romanianschicago (romanianschicago) este o alternativa bine venita la romani_la_chicago, pentru cei care doresc o alta perspectiva asupra aceleiasi lumi virtuale

Grupul Yahoo! romani_in_lume (romani_in_lume) se adreseaza, asa cum ii spune si numele, tuturor romanilor plecati prin lume sau din Romania, dar pentru ca este BLOCKEDit din Chicago, anumite discutii pot fi relevante pentru cei care interesati de comunitatea romaneasca din regiune


Organizatii Non-ProfitRound Table Society, NFP
Round Table Society este o organizatie de tineri voluntari, fara afiliere politica sau religioasa. Misiunea Round Table Society este de a promova interesele romanilor si Romaniei in Statele Unite.
VII. Incheiere

Daca esti deja in Chicago, ajuta-ne sa cream "Ghidul Romanilor din Chicago". Publica comentariile tale asupra acestui subiect, pe marginea urmatoarelor categorii. Pentru fiecare informatie pertinenta vom crea o pagina pe website continand textul publicat.

 

 • Lista institutiilor romanesti din Chicago
 • Internship-uri
 • Traditii romanesti
 • Seminarii, lectura, educatie
 • Activitati in aer liber
 • Informatii despre Romania
 • Activitati pentru copii si tineri
 • Activitati pentru persoane in varsta
 • Activitati caritabile si donatii
 • Studenti si absolventi
 • Servicii medicale
 • Oportunitati de voluntariere
 • Colaborarea cu institutiile americane
 • .... alte subiecte

Sugestii, comentarii, etc.
Desi personal nu am timp sa ma ocup de situatia noilor veniti, am creat acest blog pentru a asculta sugestiile voastre in legatura cu acest subiect. Pentru cei in dificultate, va sugerez sa consultati lista bisericilor romanesti din Chicago sau sa contactati organizatia non-profit romaneasca Round Table Society, NFP.

Va rog comentati acest anunt, urmand unul din linkurile de mai jos.