OBTINEREA UNUI TITLU DE CALATORIE (pentru pasaport expirat)

"Titlu de calatorie" = "Travel Document"

Persoanele ale caror pasapoarte au termenul de valabilitate expirat sau nu mai au pasaport ori alt document de calatorie asupra lor si doresc sa se deplaseze in Romania pot solicita eliberarea unui titlu de calatorie.

Titlul de calatorie este un document care permite titularului sau deplasarea din S.U.A. exclusiv in Romania, intr-o perioada de 30 zile. El este valabil numai pentru intrarea pe teritoriul Romaniei si nu va putea fi folosit pentru revenirea in SUA sau deplasarea in alta tara.

Valabilitate: Titlului de calatorie emis de Consulatul Romaniei isi pierde valabilitatea la intrarea in Romania a titularului sau. Adresam tuturor posesorilor de titluri de calatorie sugestia ca, pe perioada sederii lor in Romania, sa indeplineasca demersurile necesare pentru obtinerea unui pasaport individual.


Documente necesare: pentru obtinerea titlului de calatorie, trebuie sa prezentati urmatoarele documente, la sediul Consulatului:

a) cererea completata integral si semnata de solicitant
b) 2 (doua) fotografii de tip pasaport, color, identice si de data recenta;
c) pasaportul romanesc expirat, in original si fotocopia primelor patru pagini;
d) raportul organelor de politie, in original in cazul in care pasaportul anterior a fost pierdut sau furat solicitantul  trebuie sa depuna, in original, raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt; fara acest document, cererea de obtinere a unui titlu de calatorie nu va putea fi inregistrata;
e) oricare alt document de identitate sau de stare civila, eliberat de autoritatile romane (certificat de nastere sau de casatorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie);
f) copia xerox a unui act de identitate prevazut cu fotografie, eliberat de autoritatile americane (permis de conducere auto, carnet de identitate).
g) in functie de actele romanesti prezentate este necesar sa va deplasati personal la Consulatul General al Romaniei la Chicago.
h) plic de retur, autoadresat si timbrat, cu numar de identificare ("tracking number"), in cazul in care documentele sunt trimise prin posta.

Cererea insotita de toate documentele si fotografiile se inregistreaza la Consulatul General al Romaniei la Chicago.

Taxa: Taxa pentru obtinerea unui titlu de calatorie este de 60 USD si poate fi platita cu money order adresat consulatului ("Payable to the Consulate General of Romania in Chicago"). Nu se accepta plata cu cec personal sau carte de credit.

Durata: Durata medie pentru obtinerea unui titlu de calatorie este de 15 zile. In cazul in care pasaportul romanesc a expirat intr-un interval de timp mai mic de un an de la data depunerii cererii, titlul de calatorie se va emite in ziua prezentarii la sediul consulatului a tuturor documentelor necesare si a achitarii taxei consulare.

In cazul in care cetateanul roman nu detine documente romanesti valabile (buletin, carte de identitate valabila sau carnet de conducere romanesc valabil) prin care sa poata face dovada identitatii sale, titlul de calatorie va fi eliberat numai dupa ce Sectia Consulara obtine aprobarea autoritatilor competente din Romania, procedura ce necesita o perioada de cca. 15 zile. Taxa de identificare a persoanei este de 35 USD.

Nota: Cererea de eliberare a Titului de calatorie o puteti obtine de pe site-ul consulatului: www.roconschicago.org, la sectiunea TRAVEL DOCUMENT (http://www.roconschicago.org/files/forms/travel_doc.pdf)

Acest articol a fost pus la dispozitia dumneavoastra de Consulatul General al Romaniei din Chicago.

RoCo: Centrul Comunitar

Statistici

Users
13740
Articles
21725
Articles View Hits
26124552