IESIREA/ INTRAREA DIN/ IN ROMANIA A MINORILOR ROMANI DOMICILIATI IN SUA

Conform legii, iesirea / intrarea din/ in Romania a copiilor minori domiciliati in SUA este permisa numai in cazul in care minorii sunt insotiti de un parinte sau de reprezentantul legal sau de o persoana fizica majora sau insotiti de un membru al companiei aeriene cu care calatoresc, avand, in prealabil, acordul parintilor.

1. Minorii pot avea pasaport individual;
2. Minorii pot fi inscrisi in pasaportul unui parinte.


1. Minor inscris in pasaportul unui parinte sau cu pasaport individual si insotit de un parinte

In cazul in care minorul este insotit de un parinte, este necesara declaratia de consimtamant din partea celuilalt parinte, in 2(doua) exemplare, autentificata in tara de notarul public, iar in SUA de catre consulat sau de catre notarul autorizat, cu apostila secretarului de stat, conform Conventiei de la Haga din 1961 si insotita de traducere legalizata;

Declaratia trebuie sa cuprinda: acordul parintelui cu privire la efectuarea calatoriei respective, statul de destinatie si perioada calatoriei.


2. Minorul calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora

Este necesara declaratia ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, in 2 (doua) exemplare, autentificata in tara de notarul public, iar in SUA de catre consulat sau de catre notarul autorizat, cu apostila secretarului de stat, conform Conventiei de la Haga din 1961 si insotita de traducere legalizata.

Declaratia trebuie sa cuprinda: acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective, statul de destinatie, perioada si datele de identitate ale insotitorului respectiv. Insotitorul minorului trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si certificat de cazier judiciar .

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati site-ul Politiei de Frontiera: www.politiadefrontiera.ro

RoCo: Centrul Comunitar

Statistici

Users
13740
Articles
21725
Articles View Hits
26124582