VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

NU TI-AI PLATIT RATA LA CASA:  Bush semneaza o noua lege de ajutor pentru piata imobiliara. Agentiile de finantare ale statului : Fannie Mae si Freedie Mac: Directorii executivi au fost dati afara si conducerea a fost preluata de guvernul federal: Cum te afecteaza toate astea pe tine.

Legislatia mult asteptata de ajutorare a pietei imobiliare a trecut in sfarsit prin congres si a fost semnata de Bush la sfarsitul lunii iulie. Actul Economic si al Pietei Imobiliare din 2008 ar putea da celor ce vor sa-si cumpere casa pentru prima data o pseranta la visul american, si sa ajute proprietarii care nu mai pot sa-si permita ratale la banca.Legislatia este destul de complexa, la cele 694 de pagini pe care le are, deci numai timpul poate sa spuna ce efecte o sa aiba o astfel de legislatie.

Conform proviziunilor acestei legi, proprietarii de case care au un imprumut cu rata variabila, care a crescut la o rata mai mare, sa poata sa faca refinantare pentru pana la 90% din valoarea casei printr-un imprumut sprijinit de guvern, de 30 de ani cu rata fixa.Dar, bancile si companiile de imprumut pot sa decida daca vor sa participe sau nu, si pe cine vor sa ajute.Bancile participante si companiile de impromut ar ajunge sa dea multe din imprumuturile lor, provocandu-le pierderi pe care poate nu sunt pregatite sa le suporte. Ar trebui sa se afle intr-o stare destul de proasta ca sa renunte la imprumuturile acelea riscante pe care le detin.

Acest program o sa fie deschis din octombrie, 1 , 2008 pana in septembrie, 2011 pentru proprietarii de case carora rata la banca le este mai mare din 31% din venit.

Noua lege urmareste de asemenea sa transforme chiriesii in proprietari, oferindu-le un credit de taxe temporar de $7500 celor ce cumpara case pentru prima data intre aprilie 9, 2008 si iunie 30, 2009. Acesti $7500 sunt credit ce osa fie dedus din taxele pe care trebuie sa le platesti ( casatoriti, si care fac taxele impreuna , cate $3750 de persona) si restul rambursabili prin taxele platite (e.g. un credit de taxe” rambursabil”) Este vorba de multi bani de la guvernul federal, dar trebuis a fie platit inapoi, fie peste 15 ani, sau cand se vinde casa. Asta este aproape ca un imprumut fara dobanda.Trebuie sa nu fi fost proprietar de casa pentru ultimii trei ani, si sa poti sa faci closingul pana in iulie 2009. Creditul de taxe nu poatesa fie mai mare de 10% din pretul de cumparare.Trebuie sa fii rezident legal si sa planuiesti sa locuiesti in casa aceea.

Administratia Federala de Locuinte (FHA) in mod normal asigura imprumuturilece se califica apan la o anumita limita. Cele se se califica, intrunesc cerintele Fannie Mae si Freddie Mac ( piata principala), referitoare la seriozitatea cumparatorului si alte conditii asemanatoare. Imprumuturile “jumbo” pentru limita de asigurare a FHA platesc o dobanda mult mai mare, pentru ca nu pot fi asigurati de FHA.  Noua lege mareste limita imprumuturilor FHA pana la $625.000, dar in acelasi timp cer un avans de 3,5% ( de la 3%), pentru orice imprumut asigurat de FHA.

FANNIE MAE SI FREDDIE MAC: Fannie si Freddie cumpara imprumuturi imobiliare de la banci si apoi le reambaleaza ca securitati asigurate prin gaj de casa pe care fie le tin pentru ei, fie le vand peste tot in lume la investitori.Acest proces da bancilor mai multi bani sa poata oferi mai multe imprumuturi, extinzand mult cumpararea de case.

Administratia Bush  a preluat acesti giganti,  inlaturand directorii executivi, intr-o incercare de a reversa  criza prelungita imobiliara si de creditare. Fannie si Freddie, care impreuna detin sau garanteaza cam 5 trilioane in imprumuturi imobiliare ( cam jumatate din totalul tarii) au pierdut 14 miliarde in ultimul an si se pare ca or sa mai piarda inca miliarde pana sa isi revina piata imobiliara.

Oficialii au anuntat ca Fannie Mae si Freddie Mac au fost plasate intr-o conservare guvernamentala, o miscare care ar putea costa platitorii de taxe miliarde de dolari. Prin preluarea guvernului, platitorii de taxe detin actual majoritatea pietei de imprumuturi imobiliare. Ca urmare, guvernul federal a devenit acum cel care imprumuta natiunea, preluand un risc.

Dar analistii privati se tem ca asta nu o sa fie suficient sa stabilizeze piata imobiliara instabila, luand in considerare stocul de 12 luni ( in Chicago) de case de vanzare, case goale preluate de banci, falimente in crestere, cresterea somajului si slaba incredere a consumatorilor. Oricum, expertii prezic ca dobanda la imprumuturile cu rata fixa pe 30 de ani, care momentan sunt la 6,35% national, ar putea scadea in curand la 5,5%. Asta e pentru ca investitorii vor fi mai interesati sa cumpere imprumuturile oferite de Fannie si Freddie – si la rate mai mici – deoarece guvernul federal sustine acum aceste imprumuturi. Pe de alta parte, garantarea de catre guvern a imprumuturilor proaste ar putea chiar duce la o crestere majora a datoriei nationale daca lucrurile nu or sa se intample precum planificat.

Salvarea fortata de catre guvernului a giantilor ce ofera imprumuturi imobiliare ar putea sa aiba multe consecinte neasteptate. Daca totul merge conform planului, ar putea sa ajute sa faca imprumuturile imobiliare mai ieftine si mai accesibile.Poate de asemenea sa scada rata de pierderi de case si e posibil sa opreasca deprecierea preturilor. Dar rezultatele concrete raman de vazut.

Acesta nu este sfarsitul povestii. Intelegerea facuta - - una dintre cele mai mari interventii de decenii – pune soarta de lunga durata a celor doua companii de finantare in mainile viitorului presedinte si congres. Deputatii fac deja planuri despre cum ar trebui sa arate in viitor aceste doua companii – de la a le face private, la a le nationaliza, sau a le transforma intr-o utilitate publica, pana la a le lasa sa continue sa opereze ca entitati private cu sprijinire guvernamentala. Este la latitudinea viitorului presedinte si a noului congres sa decida ce o sa se intample.

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns