Un roman violeaza si ucide o italianca la Roma , Veltroni convoaca presa la o conferinta improvizata

Violata, pe moarte si aruncata intr-un canal la statia Tor di Quinto, periferia nord a Romei. Asta a fost soarta Giovannei Reggiani, o italianca de 47 de ani decedata azi in urma agresiunii de ieri seara. Autorul crimei, un roman de 24 de ani, care traia fara ocupatie si domiciliu intr-o tabara improvizata pe malul Tibrului.

Tot o romanca, nomada, l-a vazut pe tanarul roman taraind corpul femeii in jurul orei 21 locala si a dat alarma.

Stirea despre italianca decedata in cursul zilei de azi la spitalul Sant'Andrea de la Roma a ajuns imediat la urechea primarului Veltroni. In cursul dupa amiezei, edilul Romei a organizat o conferinta de presa improvizata in Campidoglio, sediul Primariei. Si a trimis un mesaj clar Bucurestiului: inaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, Roma era unul din orasele cel mai sigur din lume.

Dar " de cateva luni, e o expresie a violentei care arata o schimbare a climei", adauga sumbru Veltroni. Apoi citeaza episoadele redate pe larg de mass media, in care au fost implicati cetatenii romani: biciclistul ucis, agresiunea asupra regizorului Tornatore si episodul de azi.

<div style='display:inline'><a href='http://ad2.ip.ro/please/redirect/13/5/1/7/'><img src='http://ad2.ip.ro/please/showit/13/5/1/7/?typkodu=img&keywords=' width='300' height='250' style='border-width:0' alt='' /></a></div>
/* */var bbm_hideme=true
Concluzia primarului e una si o sustine raspicat: de vina sunt romanii, iar responsabile sunt autoritatile de la Bucuresti. " Din pacate, (episoadele) sunt legate intr-o singura matrice: in acest oras, la fel ca in marele orase s-a inregistat un aflux masiv de cetateni comunitari, iar nu extracomunitari.

Nu e vorba de imigranti care vin sa-si castige painea, ci de o tipologie care se caracterizeaza prin criminalitate. Nu vreau sa fac generalizari cu privire la o singura tara: aseara, chiar o romanca a denuntat crima.

Dar nu pot sa nu spun ca, atunci cand 75 % dintre arestati provine dintr-o singura tara, si taote episoadele au aceeasi modalitate de desfasurare- agresiune cu violenta apoi furt, viol sau crima- exista o problema specifica, care nu mai tine de orasul Roma, ci de toate marile orase ".

In concluzie, Veltroni atrage atentia asupra unui risc de xenofobie in capitala Italiei. Deci sunt necesare masuri imediate, iar Italia trebuie sa ridice problema in cadrul Uniunii Europene. Din nou se adreseaza Romaniei: " daca Romania face parte din UE, atunci trebuie respectate unele reguli (...) nu se pot trimite mii de persoane dintr-o tara europeana in alta". "Trebuie incepute repatrierile, altfel nu se mai poate"- subliniaza Veltroni.

Primarul Romei a amintit si de intalnirea de saptamana trecuta cu ministrul Cristian David: " cu ministrul roman am fost dur, cat este necesar. Unii spun ca am exagerat ".